Utrustning

Vår utrustning

I studentlabbet på våning sju i forskarhuset på Chalmers står 3Dteamets bokningsbara 3D-skrivare. Vi använder i huvudsak plasterna PLA och ABS i våra utskrifter, där PLA är en nedbrytningsbar plast gjord på stärkelse och ABS är en oljebaserad plast. Vi har även en del annan utrustning tillgänglig, bland annant dremel och lödstation. Kontakta oss för mer information.

Prusa MK3S

1st

Populär skrivare med öppen byggkammare, uppvärmd byggplattform och användarvänlig slicer.

Prusa MK3S med MMU2S

1st

Populär skrivare med öppen byggkammare, uppvärmd byggplattform och MMU2S uppgraderingen, som gör det möjligt att printa med upp till fem olika färger i samma utskrift.

ZYYX+ 3D-skrivare

2st

Dessa svensktillverkade FDM-skrivare är väldigt lättanvända med bland annat automatisk höjdkalibrering och löstagbar byggplattform. De har också ett aktivt kolfilter som håller alla obehagliga ångor borta.

ZYYX PRO 3D Printer

1st

En finare variant av ZYYX+ skrivaren. Denna skrivare har ytterliggare funktionalitet som uppvärmd byggkammare och utbytbart munstycke. Detta gör att fler filamenttyper kan användas. Vi har munstycken i storlekar mellan 0.2 och 1.2mm.

Formlabs Form 3

1st

Vår Form 3 använder en UV-laser för att härda en flytande plast (kallad resin) lager för lager. Den har extremt hög upplösning jämfört med traditionella 3D-skrivare och klarar av mycket svårare geometrier, dock tar utskrifter längre tid.

Formlabs Form 2

2st

Våra Form 2 använder en UV-laser för att härda en flytande plast lager för lager. Den har extremt hög upplösning jämfört med traditionella 3D-skrivare och klarar av mycket svårare geometrier.

Prusa SLS1

1st

Vår Prusa SL1S använder en LCD skärm med UV-ljus för att härda en flytande plast (kallad resin) lager för lager. Den har hög upplösning jämfört med traditionella 3D-skrivare och klarar av mycket svårare geometrier. I jämförelse med Form 3 är Prusan betydligt snabbare för stora prints men kräver lite mer manuella förberedelser före användning.

Laserskärare X700

1st

En 90W CO2-laserskärare från Redsail. Laserskäraren är perfekt för platta akryldetaljer, då det är ett snabbt alternativ till våra 3D-skrivare. Förutom att skära ut detaljer fungerar laserskäraren utmärkt för gravering.

Lödstation

3st

Vi har även lödstationer, lödtenn och grundläggande verktyg som krävs för att löda i labbet. Komponenter får medtagas själv, men du får använada den när du vill. Kontakta oss för mer information.

Datorer, verktyg och annat

Förutom våra skrivare så har vi också 3 stationära datorer i rummet utanför. Alla tre har Inventor och Ultimaker Cura installerade. Om er utskrift misslyckas kan ni snabbt ändra inställningarna i slicerprogrammet och försöka igen.

Det finns även verktyg såsom tänger, skruvmejslar, spatlar och knivar, som du kan använda för att ta bort stödmaterial eller montera ihop delar.