Utrustning

Vår utrustning

I studentlabbet på våning sju i forskarhuset på Chalmers står 3Dteamets bokningsbara 3D-skrivare. Vi använder i huvudsak plasterna PLA och ABS i våra utskrifter, där PLA är en nedbrytningsbar plast gjord på stärkelse och ABS är en oljebaserad plast. Vi har även en del annan utrustning tillgänglig, bland annant dremel och lödstation. Kontakta oss för mer information.

ZYYX+ 3D Printer

2st

Dessa svensktillverkade skrivare är väldigt lättanvända med bland annat automatisk höjdkalibrering och löstagbar byggplattform. De har också ett aktivt kolfilter som håller alla obehagliga ångor borta.

ZYYX PRO 3D Printer

1st

En finare variant av ZYYX+ skrivaren. Denna skrivare har ytterliggare funktionalitet som uppvärmd byggkammare och utbytbart munstycke. Detta gör att fler filamenttyper kan användas. Vi har munstycken i storlekar mellan 0.2 och 1.2mm.

Prusa MK3S med MMU2S

1st

Populär skrivare med öppen byggkammare, uppvärmd byggplattform och MMU2S uppgraderingen, som gör det möjligt att printa med upp till 5 olika färger i samma utskrift.

Form 2

2st

Våra Form 2 använder en UV-laser för att härda en flytande plast lager för lager. Den har extremt hög upplösning jämfört med traditionella 3D-skrivare och klarar av mycket svårare geometrier.

Laserskärare X700

1st

En 90W CO2 laserskärare från redsail. Laserskäraren är perfekt för platta akryldetaljer, då det är ett snabbt alternativ till våra 3D-skrivare

Lödstation

3st

Vi har även lödstationer, lödtenn och grundläggande verktyg som krävs för att löda i labbet. Komponenter får medtagas själv, men du får använada den när du vill. Kontakta oss för mer information.

Dremel

1st

Ett multiverktyg med massor av olika tillbehör för att skära, borra, slipa, polera, och annat. Perkfekt för att efterbearbeta dina 3D-utskrifter. Kontakta oss för mer information.

Datorer, verktyg och annat

Förutom våra skrivare så har vi också 3 stationära datorer i rummet utanför. Alla tre har Inventor och Simplify3D installerade. Om er utskrift misslyckas kan ni snabbt ändra inställningarna i slicerprogrammet och försöka igen.

Det finns även verktyg såsom tänger, skruvmejslar, spatlar och knivar, som du kan använda för att ta bort stödmaterial eller montera ihop delar.

3D-skrivarnas historia

Konceptet att skriva ut tredimensionella föremål har funnits i flera decennier. Trots det är det inte länge sedan tekniken blev billig nog för att bli tillgänglig för hemmabruk. Det finns mängder av olika metoder och material som kan användas för att skriva ut ett föremål, men principen oftast densamma i alla maskiner. Genom att dela upp en tredimensionell modell i många parallella tvådimensionella lager kan man med klassisk utskriftsteknik skriva ut dessa lager ovanpå varandra och bilda ett fysiskt föremål.

Moderna industriella skrivare använder ofta ett bad av metallpulver där man smälter det översta lagret med laser till den form som modellens genomskärning antyder. Detta upprepas till föremålet är klart. Hemmaskrivarna använder däremot ett enkelt skrivhuvud som spritsar ut smält plast (eller likvärdiga material) på en plattform. Lager för lager, nedifrån och upp, tar det utskrivna föremålet form. Dessa skrivare är mycket billigare och simplare än metallskrivare, men fungerar likväl utmärkt för våra ändamål. Vi tror att den här tekniken kommer spela en stor roll i framtiden och vi anser därför att kunna hantera tekniken är en kunskap av väldigt högt värde.